|
Achterhaalde aanpak rundertuberculose kost duizenden Engelse dassen het leven november 2013
Tegen alle logica in heeft de verantwoordelijk minister Owen Paterson van het ministerie van voedsel, milieu en landbouw (Defra), besloten dit jaar in het kader van een zogenaamde 'Pilot Cull' (proefruiming) toch maar eens uit te proberen wat er gebeurt met het verloop de gevreesde veeziekte, als je probeert 70% van de dassenpopulatie in Somerset en Gloucestershire te 'ruimen' (doodschieten).
"Een volstrekt stompzinnig plan", volgens de voorzitter van Lord Krebs, voorzitter van de Britse Academie voor Wetenschappen. Hij kan het weten, hij was de leider van een tien jaar lang durend onderzoek, waarbij 11000 dassen het leven lieten (Kreb-trial). Vrijwel alle onafhankelijke wetenschappers, die deskundig zijn op dit gebied, zijn het met hem eens.
Ook de overgrote meerderheid van de publieke opinie is tegen. Geen sentimentele dassenknuffelaars, zoals vaak beweerd wordt door de voorstanders, maar gewoon verantwoordelijke burgers die protesteren als hun overheid zonder enige noodzaak een zwaar beschermde diersoort gaat uitroeien.
Voorstanders zijn belangengroeperingen, voornamelijk boeren, verenigd in de National Farmers Union ( NFU) en tot voor kort ook de beroepsvereniging van dierenartsen. Maar ook veel dierenartsen blijken grote bezwaren te hebben tegen deze uitroeiingsactie en hebben publiekelijk afstand genomen van hun beroepsorganisatie, die de ruiming ondersteunt. Zij stellen dat deze club veel te nauwe banden heeft met de agrarische sector om een onafhankelijk oordeel te kunnen vellen. Ook zij wijzen op het overvloedig aanwezig wetenschappelijk bewijsmateriaal, dat Cull niet gaat werken.
Nu, na afloop van de geplande 6 weken durende slachtpartij, blijkt niet 70% maar 30% van de door de NFU aangenomen dassenpopulatie van het gebied te zijn gedood. In de oorspronkelijke (op zich al dwaze) plannen van de NFU wordt heel duidelijk gesteld, dat deze korte periode van 6 weken doden belangrijk was, om te voorkomen dat een langer durende verstoring de kans op de verspreiding van rundertuberculose zou vergroten. De beslissing om de duur van de proefruimingen dan toch maar te verlengen, om in ieder geval de streef-aantallen te behalen, heeft dan ook tot veel verbazing en verbijstering geleid.
Natuurlijk bij de tegenstander maar ook bij organisaties die schoorvoetend akkoord gegaan zijn met de proefruimingen. Ook de directeur van het National Trust (soort Engelse Natuurmonumenten) , Dame Helen Ghosh, heeft in een brief aan Paterson haar twijfels geuit over het 'wetenschappelijk gehalte en de geloofwaardigheid' van de hele exercitie. Tot 2010 was zij werkzaam bij het ministerie van milieu, voedsel en landbouw, dat verantwoordelijk is voor de 'proefruimingen. Natural England, een 'onafhankelijke' overheidsorganisatie, heeft tot opluchting van de NFU en Paterson ingestemd met de verlening en zet daarmee volgens oud minister Irranca-Davies, een voorganger van Paterson, haar geloofwaardigheid en reputatie op het spel.
De belangrijke adviserende wetenschapper en dassenexpert van deze organisatie, Prof David Macdonald, vertelde echter aan de Guardian, dat hij grote twijfels heeft of boeren hier ook maar iets mee opschieten in hun strijd tegen rundertuberculose. "Mensen moeten weten dat wij werken binnen de kaders die de overheid heeft opgesteld. Ons is niet gevraagd of we dit een goed idee vinden. Persoonlijk zou ik er onmiddellijk mee stoppen"
Overtuigd tegenstander Sir David Attenborough vraagt zich af waarom de regering veel geld besteed aan onderzoek en vervolgens de resultaten negeert. Prof Rosie Woodroffe, mede verantwoordelijk voor de al eerder genoemde Kreb-trial': "De beslissing om door te gaan is gebaseerd op een zeer onvolledig beeld van het beschikbare bewijsmateriaal. Het doordrukken van deze beslissing, nog voordat een panel van experts de kans heeft gekregen de resultaten van de ruiming te onderzoeken, bewijst hoe weinig Defra geïnteresseerd is in een wetenschappelijke onderbouwing van deze ruiming". "TB is een enorm probleem voor de boeren en ze verdienen beter dan de rekening gepresenteerd te krijgen voor de ruiming, terwijl de verwachtte voordelen steeds kleiner worden en de kosten de pan uit rijzen.
Eigenlijk staat de NFU zo langzamerhand samen met Owen Paterson als voorstanders van de ruiming alleen met hun hakken in het zand. Binnenkort kunnen ze ook nog een rechtszaak tegemoet zien, aangespannen door het Badger Trust. Zij eisen dat de ruimingen gestopt worden op basis van het feit, dat het verlengen van de ruimings-periode illegaal is
De logische conclusie zou moeten zijn, dat de dassenruimingen binnenkort verleden tijd zijn. Jammer genoeg speelt logica een steeds minder belangrijke rol in deze tragedie, waaraan maar geen eind schijnt te kunnen komen. Defra moet nu stoppen met het zinloos verspillen van dierenlevens, tijd en geld, toegeven dat het huidige ruiming-beleid de prullenbak in moet en beginnen met een wetenschappelijk onderbouwde humane aanpak van deze problematiek.
| |
| |
|
 | minister Owen Paterson van het Engelse ministerie van voedsel, milieu en landbouw |
|
|
"ik ben niet anti-das", zei hij onlangs in een interview. "Je spreekt momenteel waarschijnlijk met het enige parlementslid dat ooit een das als huisdier had, en zeker met de enige die er twee had, maar ik wil gezonde dassen zien die naast ons vee leven en de ziektes die heersen bij de inheemse dieren aanpakken". In een TV interview beweerde hij, dat er zonder het uitroeien van dassen binnen tien jaar geen veehouderij meer zou zijn in Groot Brittanië. Hij zou het liefst de beschermde status van dassen willen afschaffen. Hij wil het publiek doen geloven dat dassen door de rundertuberculose een vreselijke dood sterven, en dat hij de dassen dus eigenlijk een dienst bewijst door ze te doden. Hij moet wel erg wanhopig zijn om met dergelijke onzin naar buiten te komen.
| |
|