Das&Boom Das&Boom KIDS!
Ondertussen in de dassenburcht...
13 | 04 | 2017

Oke, geen echte dassenburcht..Maar het werk bij Das&Boom vindt wel veel plaats onder de grond. Met de verschillende kamers en gangen lijkt het bijna alsof je in een burcht loopt. Ik voel me dankbaar dat ik hier inmiddels al 3 jaar werk en mee mag helpen en deel graag mijn geboorte en belevenissen als dassenverzorger.

Achter het muurtje..

Bij Das&Boom kwam ik voor het eerst oog in oog te staan met de das. 'Loop maar naar binnen. Voorzichtig, en kijk maar achter het muurtje' En daar achter het muurtje lag hij. Een jonge wilde das. Een jaarling. Zijn ogen waren gesloten, zijn ademhaling op en neer gaand in het lijf liggend op een bed van kruidig stro. Van heel dichtbij kon ik hem in stilte bekijken en in me opnemen. Een intiem moment. Ik kan me herinneren dat ik ontzettend nieuwsgierig was, maar tegelijkertijd ook zo voorzichtig mogelijk wilde doen.
Geen ‘sudden movements’ maken.. Geen geluid. Zorgvuldig mijn voeten neer zetten. Je ziet ook niet elke dag een wilde jonge das van zo dichtbij!

Later leerde ik dat deze jonge das een weesje was. Zijn moeder helaas dood gevonden dicht in de buurt van de burcht. Alleen als zeker is dat ze het in de natuur zouden overleven, worden jonge dassen bij Das&Boom opgevangen. In deze situatie zou de jonge das het waarschijnlijk in het wild niet meer gered hebben. Wanneer dit besef binnen kwam voelde ik me verantwoordelijk. Het raakte me om deze jonge das te zien liggen in een voor hem vreemde omgeving waarin hij zijn familie is kwijtgeraakt die zo belangrijk voor hem is.
De das is een familiedier. Zijn eigen clan en burcht betekenen alles voor hem. Het is zijn veilige haven waarin het jonge dier alles leert, socialiseert en opgroeit.

Amanda, enthousiaste vrijwilligster bij Das&Boom
Veldwerk

Bij Das&Boom worden deze jonge verweesde dasjes en andere hulpbehoevende dassen tijdelijk opgevangen. Natuurlijk zien de mensen van Das&Boom het allerliefst de dassen vrij en in het wild. Das&Boom doet er dan ook al vanaf 1981 alles aan om deze dieren een tijdelijk goed onderkomen te geven en zoveel mogelijk de elementen uit de natuur na te bootsen. Een van de leukste dingen (vind ik persoonlijk) die je dan doet als vrijwilliger, is bijvoorbeeld vers bosmateriaal zoeken. Je gaat het "veld" of in dit geval het bos in, om takken, bast en bladeren bij elkaar te zoeken. Zo hebben de dassen een herkenbare geur en aanraking om zich heen. Het is zo mooi om te zien dat ze dan meteen reageren op de geur en er volop aan gaan ruiken en door heen gaan wroeten! Hiernaast wordt er ook alles aan gedaan om de jonge dassen wanneer mogelijk bij elkaar te zetten. Zo blijven ze sociaal net zoals in het wild. Een goede voorbereiding op het uiteindelijke uitzetten.Naar Huis!

Een van de mooiste momenten als dassenverzorger is de uitzet terug in het wild. De das mag weer terug naar huis!

Oké, ik beken. Ik maak me 100 procent schuldig aan het vallen voor de eigenzinnigheid en de charme van de das. Ik vind ze zo mooi en bijzonder in hun manier van doen. Maar de das is niet van mij, of van Das&Boom. Deze das hoort zijn eerste stappen weer te zetten voor zijn burcht. Op de aarde. De knisperende bladeren en krakende takken. De transport kooi waarin de das zijn reis heeft afgelegd mag eindelijk open. Elke das reageert weer anders bij aankomst. Het is dan ook eigenlijk wel stressvol, zo'n rit met alles wat daar bij komt. Maar elke das, eenmaal buiten het hok holt instinctief zijn burcht in.
Eindelijk weer thuis... Zo mooi om te zien! Extra bijzonder is als dan je later hoort dat de dassen die je samen hebt uitgezet het nog steeds goed doen in hun nieuwe burcht. Dan heb je echt het gevoel dat je werk zijn vruchten heeft afgeworpen.

Inmiddels werk ik al ongeveer 3 jaar als vrijwilliger bij Das&Boom. Voor mij is elke dag nog steeds een nieuwe dag en leer ik weer wat nieuws bij. Dat is het mooie aan de natuur. Het is een constante leerschool die je zintuigen open zet en je ontzettend veel kan geven wanneer je dit doet. Plus.. ik mag smerig worden op het werk. What’s not to love?De mensen bij Das&Boom werken met een team van vaste werknemers en 25 vrijwilligers waarvan er sommigen al meer dan 20 jaar zich inzetten voor het welzijn van de das! En die toewijding ervaar je ook. Het is zo belangrijk om de dassen te blijven beschermen. Want in Nederland hebben de dassen onze hulp nodig om te overleven.

Wil je meer weten over hoe jij kunt helpen? Neem dan een kijkje op de website!


REALISATIE: SITEWISE WEBMEDIA