Das&Boom Das&Boom KIDS!
Overheid Engeland besluit in 7 nieuwe gebieden dassen te doden
30 | 08 | 2016

Overheid Engeland besluit in 7 nieuwe gebieden dassen te doden


In de intensieve veehouderij liggen veel besmettelijke ziektes op de loer, zoals onder anderen Runder tuberculose. In heel Europa is deze ziekte vrijwel uitgebannen doordat boeren zich te houden aan strenge hygiƫnische maatregelen. In Engeland echter vaart men ook hier een eigen koers en probeert de overheid sinds 2013 de besmettelijke koeienziekte te bestrijden door plaatselijk dassen te doden, de zogenaamde 'Badger Cull'.

Zoals door alle onafhankelijke wetenschappers in Engeland herhaaldelijk is voorspeld, faalt deze aanpak volledig. Onderzoek bewijst, dat het aantal besmettingen bij koeien stijgt in en rond de gebieden, waar dassen gedood worden .
Sinds 2013 zijn er in Gloucestershire, Somerset en Dorset een kleine 4000 dassen gedood op de experimentele 'free shooting' methode. Hierbij proberen vaak onervaren schutters (boeren) in het duister wegrennende dieren te raken, waardoor veel dieren een langzame dood sterven. Hoewel deze methode onder anderen door de 'British Veterinary Association' is veroordeeld is als zijnde onmenselijk, gaat de overheid onverstoorbaar verder op deze heilloze weg, die de belastingbetaler al 30 miljoen euro gekost. Binnenkort worden nu dus in 7 nieuwe gebieden (in delen van Herefordshire, Gloucestershire, Cornwall, Devon, en Dorset) weer dassen gedood.

Een woordvoerder van de Britse dassenbeschermingsorganisatie, het Badger Trust verwoordt het zo:
"De dassen ruiming is gebouwd op drie pijlers, incompetentie, nalatigheid en bedrog".
Uiteindelijk zal deze aanpak wel moeten stoppen, omdat hiermee de verspreiding van Rundertuberculose hiermee niet zal eindigen. Daarvoor zal in Engeland het vee, het als op het vaste land, beter moeten worden getest, zodat er geen besmette koeien meer kunnen worden vervoerd.

Meer info;
Badger Trust

Das&Boom: Dossier rundertuberculose in Engeland


REALISATIE: SITEWISE WEBMEDIA